5 Aralık 2007 Çarşamba

SEYAHAT ve TATİLDE ASTIM


SEYAHAT ARACI
Otomobil ile uzun bir yolculuğa çıkmadan önce, aracınızın pencelerini açın ve klimayı en az 10 dakika süreyle çalıştırın. Böylelikle havalandırma sistemi içinde birikmiş allerjenleri uzaklaştırmış ve ilk anda yoğun allerjene maruz kalmamış olursunuz. İdeal olanı aracınızın polen filtresini yolculuk öncesinde değiştirmektir.Polen allerjiniz varsa, seyahat esnasında aracınızın camlarını kapalı tutun ve havalandırmayı klima ile sağlayın.Hava kirliliğinden (egzos gazları) etkilenmemek için trafiğin daha az yoğun olduğu saatlerde seyahat etmeye çalışın.Tren, otobüs ya da uçak gibi toplu taşıma araçlarında seyahat ediyorsanız yukarıda sayılan önlemleri alabilmeniz mümkün değildir. Ayrıca birçok insanın kullandığı bu tür araçlarda allerjenlere daha yoğun olarak maruz kalabilirsiniz (özellikle kedi allerjenleri). Bu tür araçlarla seyahatlerde etkisi kısa sürede başlayan bronş genişletici ilaçlar (bronko dilatörler: salbutamol, terbutalin) mutlaka el altında bulundurulmalıdır.Havayolları şirketleri uçaklarda sigara içilmesine izin vermemektedir. Astım hastası için bu önemli bir avantajdır. Oksijen kullanma ihtiyacı olan ağır astımlı bir hasta iseniz, normal uçuş irtifasında (genellikle 35.000 feet = 10.668 metre) oksijen ihtiyacınız olabilir. Bu durumu uçuş öncesinde görevli personeline ve havayolu şirketine beyan etmeniz gerekir.

KONAKLAMA YERİ
Tatillerde konaklama yerleri genellikle otellerdir. Otel odaları da genellikle halı ile kaplıdır. Dolayısıyla kalacağınız odada akar allerjenleri yoğun olacaktır. Birçok büyük otelde “allerjden arındırılmış” katlar ve odalar mevcuttur. (Maddi durum elverdiği ölçüde) bu tür odaları kiralamak gerekir. Allerji hastaları için hazırlanmış odalarda anti-allerjik yatak takımları, irritan (tahriş edici) kokusu olmayan temizlik malzemeleri, toz tutmayan yer döşemeleri vs. kullanılmaktadır. Ayrıca bu tür katlarda kedi ya da köpeği olan müşterilere oda tahsis edilmediğinden, hayvan allerjenleri de bulunmayacaktır.Böyle imkanları otel size sağlamıyor ya da siz kendinize sağlayamıyorsanız, bir diğer çözüm kendi yatak takımlarınızı yanınızda götürmenizdir (allerjen geçirmeyen kumaştan yapılmış yastık kılıfı, nevresim vs gibi. Ayrıca, kalacağınız odanın, siz yerleşmeden önce havalandırılmasını istemek en doğal hakkınızdır.


TATİL AKTİVİTELERİ
Polen allerjisi olan tüm hastalar, polen mevsiminde açık havada yapılan aktivitelerden (piknik, mangal partisi, vs) olumsuz etkileneceklerini çok iyi bilirler. Dolayısıyla bu tür aktivitelerden genellikle kaçınırlar. Ama daha önce tecrübe etmediğiniz türde bir aktiviteye katılmayı planlıyorsanız, öncesinde solunum fonksiyonlarınızı kontrol etmelisiniz (PEFmetre ile)Mesela bir dağ yürüyüşü; 1500 metrenin üzerindeki irtifalarda, havadaki oksijen konsantrasyonunun giderek azalacağını unutmamalısınız. Diğer bir örnek; kayak gibi kış sporlarının, soğuk hava etkisiyle astım atağının başlayabileceği unutulmamalıdır.


ÇOK ÖNEMLİ AYRINTILAR...
Seyahat öncesinde mutlaka kontrol muayenesi olunuz. Astım ilaçlarınızı yanınıza almayı unutmayınız. Her türlü ihtimali göz önünde bulundurarak, ihtiyaç duyabileceğinizden daha fazla ilacı yanınıza alınız. Seyahatlerde her zaman başınıza gelebilecek kötü sürprizlerinden birisi de bagajlarınızın kaybolması ya da gecikmesidir. Bu nedenle ilaçlarınızı her zaman yanınızda bulunduracağınız el çantanızda taşıyınız. PEFmetrenizi (tepe akım hızı ölçer) mutlaka yanınıza alınız. PEF değerleri astımınızı takip etmede (ve gerektiğinde telefonla doktorunuzdan yardım almada) en objektif değerleri yansıtacaktır. Her zaman doktorunuza telefonla danışma ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle doktorunuzun telefon numarasını bir yere kaydetmeyi unutmayın İlaçlarınızı nebülizatör ile kullanıyorsanız,cihazınızın gideceğiniz ülkenin şartlarında çalışmasını sağlayacak önlemleri (elektrik prizlerinin yapısı ya da volt değerlerinin uygunluğu gibi) almayı unutmayın. Uzak yolculuklarda zaman dilimleri değişecektir, ama ilaçlarınızı kullanma zamanlarınız değişmeyecektir. İlaç kullanma aralıklarını gittiğiniz ülkenin saatine göre değil, kullanmanız gereken saatlere göre ayarlayınız. Allerji aşılarınızı yanınıza almak zorundaysanız, gittiğiniz yerdeki doktorun bilgilendirilmesi amacıyla, aşıların içeriği, uygulanacak dozlar ve uygulama şeklini belirten yazılı bir belgeyi doktorunuzdan isteyiniz.